Geschiedenis van de gemeente
Rond 1900 was er in Rotterdam een tiental baptisten, dat lid was van de Baptistengemeente te Den Haag. Omstreeks 1909 kwam de groep in de Rembrandtstraat bijeen en in 1922 trad de gemeente toe tot, wat toen werd genoemd, de Gemeente van Gedoopte Christenen (Baptisten). Op 19 december 1948 veranderde deze naam in Unie van Baptistengemeenten in Nederland. In 1932 werd de Rotterdamse gemeente weer opgeheven. Enkele mannen zochten daarna contact met de Vereniging voor Stadsevangelisatie Juriël, waarvan de leider (ds. J.A. Monsma) in de Baptistengemeente te Groningen was gedoopt. Samen besloot men tot het stichten van een Gemeente van Gedoopte Christenen (later Baptistengemeente) te Rotterdam te komen en op 29 juni 1937 werd de definitieve beslissing daartoe genomen. Op 11 juli 1937 werd ds. J.A. Monsma als eerste voorganger ingezegend in het eigen pand van de gemeente, genaamd Bethel, een gerenoveerd gebouwtje dat daarvoor onder de naam “Oude Naaischool” bekend stond.
Het gebouw werd bij het bombardement in 1940 verwoest en de gemeente zocht haar onderkomen een tijdlang in verschillende scholen en kwam uiteindelijk in een school aan de Molenwaterweg terecht.
In oktober 1941 legde Monsma zijn ambt neer, maart 1942 werd hij opgevolgd door ds. F.E. Huizinga, die echter na 18 maanden al weer naar Arnhem vertrok, wel diende hij de gemeente tot 1 januari 1944 nog als consulent. Hij werd als consulent opgevolgd door ds. H. Doornkamp, voorganger van Den Haag-Oost. Tegen het eind van het jaar 1944 moest de gemeente de school aan de Molenwaterweg verlaten en na wat rondzwerven kwam zij in de Burg. Roosstraat 54 tot rust. De gemeente bestond toen echter uit niet meer dan 15 personen.
In september 1945 betrok de gemeente een nieuw schoollokaal aan de Tiendstraat 43. Boven verwachting nam ds. K. Reiling toen het beroep aan dat door de gemeente op hem was gedaan en op 16 december 1945 werd hij als voorganger van de gemeente bevestigd. Gedoopt werd er in het Sportfondsenbad aan de Van Maanenstraat. Eén doopdienst in oktober 1947 trok maar liefst 600 bezoekers.
In 1947 kreeg de gemeente een gift van 10.000 gulden van de Southern Baptist Convention en op 18 maart 1950 werd de eerste steen gelegd voor een eigen gebouw in de Ridderstraat. Op 11 juni van dat jaar werd de (tijdelijke) dr. J.E. Feisserkapel ingewijd.
In 1950 stond de Evangelisatiecommissie van de Unie zr. L.J. van Beek af voor arbeid rondom de dr. Feisserkapel. Zij deed dat tot augustus 1954.
Op 18 november 1951 vertrok ds. Reiling naar Almelo. Hij werd in september 1952 opgevolgd door ds. H.D. Hooghwinkel. Er werd in die tijd evangelisatiewerk verricht op de Zuid-Hollandse eilanden en er werd met een geluidswagen gereden: De Rijdende Kansel.
In 1956 vertrok ds. Hooghwinkel. Hij werd legerpredikant. Op 27 april 1958 werd zijn opvolger, ds. G. Vegter, ingezegend.
Omdat het de gemeente in 1950 niet was gelukt om de grond waarop de Feisserkapel werd gebouwd in eigendom te krijgen, moest de kapel op last van de burgergemeente vóór 1 februari 1959 zijn afgebroken, hoewel diezelfde burgergemeente de gemeente nadrukkelijk had verzekerd, dat voor het bedoelde perceel de eerste tientallen jaren geen andere plannen bestonden.
Gelukkig raakte de gemeente al gauw in bezit van het voormalig “Old Vienna” in de Proveniersstraat. Dat gebouw kreeg ook de naam dr. J.E. Feisserkapel. Zaterdag 29 november 1958 werd het gebouw door de voorzitter van de bouwcommissie van de Unie Bouw Stichting de heer A. Zwarts aan de gemeente overgedragen en de volgende dag werd er een inwijdingsdienst gehouden en zong de gemeente op ontroerende wijze “Heer, wij staan nu hand in hand, sterk in U en houden stand.” De gemeente had toen een schuld van 100.000 gulden.
Op 23 juli 1961 werd ds. J.B. van der Veen in de gemeente als zendingspredikant bevestigd, een dienst die tegelijkertijd een uitzendingsdienst was, omdat hij toen, samen met zijn vrouw, werd uitgezonden naar, wat toen nog heette, Kongo.
Op 24 augustus 1975 nam ds. Vegter afscheid van de gemeente. Ruim twee jaar later, op 18 december 1977 werd ds. A. v.d. Berg door J. Reiling , rector van het seminarium, als voorganger van de gemeente bevestigd. In maart 1981 nam hij afscheid van de gemeente om naar Muntendam te vertrekken. Hij werd in 1982 opgevolgd door ds. J.B. van der Veen, die in 1961, samen met zijn vrouw, was uitgezonden als zendingspredikant en inmiddels was teruggekomen. Op 4 november 1984 nam ds. van der Veen weer afscheid. Hij bleef nog wel de gemeente verbonden als voorganger in bijzondere dienst, met als speciale opdracht het ziekenhuispastoraat.
In 1987 werd ons 50-jarig jubileum als gemeente gevierd in een speciale dienst op 22 november – terwijl uiteraard officieel 11 juli “de dag” zou zijn geweest. Ter gelegenheid van dat jubileum verscheen een boekje van de hand van Ds. G. Vegter, getiteld "Het Verleden Dichterbij", waarvan het eerste gedeelte van deze “geschiedenis van de gemeente” een samenvatting is.
In 1991 werd een poging gedaan om samen met de Baptistengemeente Rotterdam-Zuid een voorganger te beroepen. Bijna aan het einde van dit traject bleek echter dat onze interesses enigszins uit elkaar lagen, waardoor het hele project moest worden afgeblazen.
In 1992 kreeg de gemeente na een vacante periode van acht jaar eindelijk weer een (parttime) voorganger. De gemeentevergadering besloot in februari om een beroep uit te brengen op Ds. G. J. Kanis – die zijn Tweede Weg Opleiding met succes had afgerond. Op 30 augustus deed hij zijn intrede als voorganger in de gemeente. Hij werd bevestigd door ds. W.J. de Zwart, zijn vroegere mentor.
Op 25 september 1994 vond de uitzendingsdienst plaats (geleid door ds. C. Molema) van Jeannette Baas, die enkele weken later in dienst van de EBM (European Baptist Mission) naar de CAR (Centraal Afrikaanse Republiek) vertrok.
De eerste maanden van 1995 stonden duidelijk in het kader van de viering van 150 jaar baptisten in Nederland. Er werden diverse evangelisatieactiviteiten gehouden, enkele samen met onze zustergemeente Rotterdam-Zuid en ook in 1996 werd dat gedaan o.a. in de Zwart Janstraat en in de buurt van het Zuidplein. Eind mei kwam Jeannette Baas onverwacht terug uit de Centraal Afrikaanse Republiek vanwege ongeregeldheden aldaar, maar in september kon zij gelukkig terugkeren. In 2000 kwam zij weer naar Europa om verder te studeren. In 2004 trouwde zij met Blaise Gaïtou en sinds die tijd werkt zij in Niger. Samen doen zij daar veel werk onder kinderen en jongeren en zijn zij een centrum voor beroepsopleidingen gestart. Zij werken daar onder auspiciën van Jeugd met een Opdracht.
Eind van dat jaar kwam het bericht dat de Baptistengemeente Rotterdam Zuid had besloten tot opheffing van hun gemeente en samen te gaan met de Baptistengemeente Pernis.
In 2002 werd een onderzoek naar de voortgang van de gemeente afgerond en in het kader daarvan vonden er gesprekken met een vertegenwoordiger van de Unie, te weten gemeenteopbouwwerker ds. P Wijchers, plaats. Het jaar daarna werd tweemaal een speciale bijeenkomst georganiseerd waarbij werd besloten om verder te gaan in de Proveniersstraat en om zoveel mogelijk toerusting te zoeken voor de toekomst. Het Taakveld Gemeenteopbouw van de Unie, in de persoon van ds. P. Wijchers, heeft hierbij een helpende hand toegestoken.
In 2005 werden er, in het kader van het “Grote Stedenbeleid” van de Unie, enkele gesprekken gevoerd.
In 2009 werd de gemeente weer vacant, daar ds. Kanis die vanaf 30 augustus 1992 onze gemeente had gediend, op 1 maart 2009 met emeritaat ging . Dit betekende niet dat hij voor onze gemeente verloren ging, integendeel, hij gaat ook nu nog zeer regelmatig voor in de diensten en heeft zich als adviseur van de raad tot in 2013 ingezet voor de gemeente. In de afscheidsdienst had ds. Kanis als thema “Ik schaam mij het Evangelie niet”, naar aanleiding van Romeinen 1:16. De boodschap van redding door het geloof in Jezus Christus moet vrijmoedig, zonder angst, blijmoedig, hoopvol – en gedreven door de Heilige Geest – gepredikt blijven worden!
In 2009 vond een eerste gesprek plaats met br. W.A. van der Hoek en br. D. Smink die een gezamenlijk afstudeerproject zouden uitvoeren, waarin zou worden ingegaan op de plaats van kerken en gemeenten in Rotterdam. Een direct uitvloeisel van de rapportage over dit project was het starten van gemeente stichtend werk in het Oude Noorden in 2012, terwijl op 1 september van dat jaar zr. M. van Meerendonk in de functie van gemeenteopbouwwerker haar werkzaamheden in onze gemeente begon. In oktober van het zelfde jaar werd ds. Sibbele Meindertsma als voorganger in bijzondere dienst van onze gemeente ingezegend. Hij werd afgestaan voor gemeente stichtend werk in het Oude Noorden en zou in samenwerking met “Urban Expression” en onder auspiciën van het Unietaakveld Missionaire Gemeente Ontwikkeling proberen contacten te leggen in de wijk.
Omdat er verschil van mening was over het aan kunnen blijven van zr. Van Meerendonk als gemeenteopbouwwerker, werd in 2013 een aantal gemeentevergaderingen belegd, onder leiding van een tweetal mensen uit de Unie, en werd uiteindelijk besloten dat zij niet zou kunnen blijven.
Daar de raad vanwege deze kwestie was afgetreden, werd er interim-raad gekozen en werd er besloten een interim-voorzitter "van buiten" aan te stellen. Gekozen werd voor br. J.F. de Leeuw uit Veenendaal.
Op 17 mei 2014 werd er een zogenaamde “heidag” gehouden ten huize van interim-(raads)voorzitter br. John de Leeuw. De onderlinge verbondenheid en de breed gedragen wens om met elkaar verder te gaan, gaven vertrouwen voor de toekomst!
Op 1 oktober van dat jaar startte het “kringenwerk”, teneinde het “basispastoraat” (= onderling pastoraat) te regelen en Bijbelstudie en gebed een grotere prioriteit te geven. Het meeleven met elkaar stond en staat hoog in het vaandel.
Vanaf 2015 kregen we steun van de Baptistengemeente Dordrecht in de personen van de broeders G. Strijbis en K. Kolbe en namen we officieel afscheid van onze interim-(raads)voorzitter br. John de Leeuw. In oktober 2015 werd besloten ds. Sibbele Meindertsma te beroepen als predikant en op zondag 6 december werd ds. Meindertsma, die al voorganger in bijzondere dienst was in onze gemeente, ook als “gewone” (parttime) voorganger bevestigd door onze oud-voorganger ds. Gerrit Kanis, in een bijzondere middagdienst.
In het begin van 2016 ging ons gemeenteblad “Centrumnieuws” op in de “Omgang”, het gemeenteblad van de Baptistengemeente Dordrecht.
In dit jaar werd ook besloten het “woningengedeelte” van ons gebouw te verkopen om met de opbrengst daarvan ons “kerkgebouw” te renoveren. De gemeente koos ervoor om te verkopen aan een investeerder, die het woningengedeelte zou renoveren en inrichten, waarbij de mogelijkheid zou bestaan om vanuit de gemeente een stichting te creëren, die de appartementen van de investeerder zou huren. Via die stichting zouden de appartementen weer worden verhuurd aan geïnteresseerden, die zich aan een soort intentieverklaring met betrekking tot de relatie met de gemeente zouden moeten houden en een soort woongemeenschap zullen vormen.
Per 1 november 2016 kreeg ds. Meindertsma een contract voor onbepaalde tijd. Hij is door de gemeente aangesteld voor 24 uur per week, maar is aan de Unie uitgeleend voor 12 uur per week voor het werk in het Oude Noorden.
Op 11 juli 2017 bestond de gemeente officieel 80 jaar. De viering daarvan werd echter uitgesteld tot na de verbouwing. In 2017 werden er enkele “prikkelarme diensten” gehouden.
Er werd in dit jaar ook een begin gemaakt met het vormen van de stichting voor de verhuur van de appartementen en een “klankbordgroep” gevormd voor de “selectie” van de bewoners.
Op 1 augustus was alles geregeld wat nodig was voor de verkoop van het “woningengedeelte” van het gebouw en vond de verkoop definitief plaats.
Op 28 januari 2018 hielden we de laatste dienst in het gebouw in oude staat aan de Proveniersstraat en de eerste zondag van februari was de eerste dienst in het gebouw De Weerhaan in de Gerard Scholtenstraat 128. Die maand begonnen we zelf met de sloop van het gebouw, die begin maart moest worden stilgelegd, omdat er vergunningen moesten worden aangevraagd. Eind mei werden die verstrekt, maar de sloop werd pas in juli vervolgd.
Op 9 maart 2018 werd de Stichting Woongemeenschap Proveniersstraat 52 officieel vastgelegd en de eerste bewoners van de appartementen tekenden op 6 juli het huurcontract.
Op 19 juli 2018 begon de aannemer met de renovatie van het kerkgebouw en 3 maart 2019 betrok de gemeente weer de Feisserkapel aan de Proveniersstraat. Een week later, 10 maart ’s middags, vond de officiële feestelijke heropening plaats.
Ds. Vegter schreef destijds in zijn besluit: “we kunnen afsluiten met een bemoedigend uitzicht, omdat we proberen te leven uit Gods mogelijkheden, waarvoor kruis en opstanding garant staan. Zo zullen we de moed niet verliezen”. En dat geldt nog steeds voor onze gemeente.
Het gebouw werd bij het bombardement in 1940 verwoest en de gemeente zocht haar onderkomen een tijdlang in verschillende scholen en kwam uiteindelijk in een school aan de Molenwaterweg terecht.
In oktober 1941 legde Monsma zijn ambt neer, maart 1942 werd hij opgevolgd door ds. F.E. Huizinga, die echter na 18 maanden al weer naar Arnhem vertrok, wel diende hij de gemeente tot 1 januari 1944 nog als consulent. Hij werd als consulent opgevolgd door ds. H. Doornkamp, voorganger van Den Haag-Oost. Tegen het eind van het jaar 1944 moest de gemeente de school aan de Molenwaterweg verlaten en na wat rondzwerven kwam zij in de Burg. Roosstraat 54 tot rust. De gemeente bestond toen echter uit niet meer dan 15 personen.
In september 1945 betrok de gemeente een nieuw schoollokaal aan de Tiendstraat 43. Boven verwachting nam ds. K. Reiling toen het beroep aan dat door de gemeente op hem was gedaan en op 16 december 1945 werd hij als voorganger van de gemeente bevestigd. Gedoopt werd er in het Sportfondsenbad aan de Van Maanenstraat. Eén doopdienst in oktober 1947 trok maar liefst 600 bezoekers.
In 1947 kreeg de gemeente een gift van 10.000 gulden van de Southern Baptist Convention en op 18 maart 1950 werd de eerste steen gelegd voor een eigen gebouw in de Ridderstraat. Op 11 juni van dat jaar werd de (tijdelijke) dr. J.E. Feisserkapel ingewijd.
In 1950 stond de Evangelisatiecommissie van de Unie zr. L.J. van Beek af voor arbeid rondom de dr. Feisserkapel. Zij deed dat tot augustus 1954.
Op 18 november 1951 vertrok ds. Reiling naar Almelo. Hij werd in september 1952 opgevolgd door ds. H.D. Hooghwinkel. Er werd in die tijd evangelisatiewerk verricht op de Zuid-Hollandse eilanden en er werd met een geluidswagen gereden: De Rijdende Kansel.
In 1956 vertrok ds. Hooghwinkel. Hij werd legerpredikant. Op 27 april 1958 werd zijn opvolger, ds. G. Vegter, ingezegend.
Omdat het de gemeente in 1950 niet was gelukt om de grond waarop de Feisserkapel werd gebouwd in eigendom te krijgen, moest de kapel op last van de burgergemeente vóór 1 februari 1959 zijn afgebroken, hoewel diezelfde burgergemeente de gemeente nadrukkelijk had verzekerd, dat voor het bedoelde perceel de eerste tientallen jaren geen andere plannen bestonden.
Gelukkig raakte de gemeente al gauw in bezit van het voormalig “Old Vienna” in de Proveniersstraat. Dat gebouw kreeg ook de naam dr. J.E. Feisserkapel. Zaterdag 29 november 1958 werd het gebouw door de voorzitter van de bouwcommissie van de Unie Bouw Stichting de heer A. Zwarts aan de gemeente overgedragen en de volgende dag werd er een inwijdingsdienst gehouden en zong de gemeente op ontroerende wijze “Heer, wij staan nu hand in hand, sterk in U en houden stand.” De gemeente had toen een schuld van 100.000 gulden.
Op 23 juli 1961 werd ds. J.B. van der Veen in de gemeente als zendingspredikant bevestigd, een dienst die tegelijkertijd een uitzendingsdienst was, omdat hij toen, samen met zijn vrouw, werd uitgezonden naar, wat toen nog heette, Kongo.
Op 24 augustus 1975 nam ds. Vegter afscheid van de gemeente. Ruim twee jaar later, op 18 december 1977 werd ds. A. v.d. Berg door J. Reiling , rector van het seminarium, als voorganger van de gemeente bevestigd. In maart 1981 nam hij afscheid van de gemeente om naar Muntendam te vertrekken. Hij werd in 1982 opgevolgd door ds. J.B. van der Veen, die in 1961, samen met zijn vrouw, was uitgezonden als zendingspredikant en inmiddels was teruggekomen. Op 4 november 1984 nam ds. van der Veen weer afscheid. Hij bleef nog wel de gemeente verbonden als voorganger in bijzondere dienst, met als speciale opdracht het ziekenhuispastoraat.
In 1987 werd ons 50-jarig jubileum als gemeente gevierd in een speciale dienst op 22 november – terwijl uiteraard officieel 11 juli “de dag” zou zijn geweest. Ter gelegenheid van dat jubileum verscheen een boekje van de hand van Ds. G. Vegter, getiteld "Het Verleden Dichterbij", waarvan het eerste gedeelte van deze “geschiedenis van de gemeente” een samenvatting is.
In 1991 werd een poging gedaan om samen met de Baptistengemeente Rotterdam-Zuid een voorganger te beroepen. Bijna aan het einde van dit traject bleek echter dat onze interesses enigszins uit elkaar lagen, waardoor het hele project moest worden afgeblazen.
In 1992 kreeg de gemeente na een vacante periode van acht jaar eindelijk weer een (parttime) voorganger. De gemeentevergadering besloot in februari om een beroep uit te brengen op Ds. G. J. Kanis – die zijn Tweede Weg Opleiding met succes had afgerond. Op 30 augustus deed hij zijn intrede als voorganger in de gemeente. Hij werd bevestigd door ds. W.J. de Zwart, zijn vroegere mentor.
Op 25 september 1994 vond de uitzendingsdienst plaats (geleid door ds. C. Molema) van Jeannette Baas, die enkele weken later in dienst van de EBM (European Baptist Mission) naar de CAR (Centraal Afrikaanse Republiek) vertrok.
De eerste maanden van 1995 stonden duidelijk in het kader van de viering van 150 jaar baptisten in Nederland. Er werden diverse evangelisatieactiviteiten gehouden, enkele samen met onze zustergemeente Rotterdam-Zuid en ook in 1996 werd dat gedaan o.a. in de Zwart Janstraat en in de buurt van het Zuidplein. Eind mei kwam Jeannette Baas onverwacht terug uit de Centraal Afrikaanse Republiek vanwege ongeregeldheden aldaar, maar in september kon zij gelukkig terugkeren. In 2000 kwam zij weer naar Europa om verder te studeren. In 2004 trouwde zij met Blaise Gaïtou en sinds die tijd werkt zij in Niger. Samen doen zij daar veel werk onder kinderen en jongeren en zijn zij een centrum voor beroepsopleidingen gestart. Zij werken daar onder auspiciën van Jeugd met een Opdracht.
Eind van dat jaar kwam het bericht dat de Baptistengemeente Rotterdam Zuid had besloten tot opheffing van hun gemeente en samen te gaan met de Baptistengemeente Pernis.
In 2002 werd een onderzoek naar de voortgang van de gemeente afgerond en in het kader daarvan vonden er gesprekken met een vertegenwoordiger van de Unie, te weten gemeenteopbouwwerker ds. P Wijchers, plaats. Het jaar daarna werd tweemaal een speciale bijeenkomst georganiseerd waarbij werd besloten om verder te gaan in de Proveniersstraat en om zoveel mogelijk toerusting te zoeken voor de toekomst. Het Taakveld Gemeenteopbouw van de Unie, in de persoon van ds. P. Wijchers, heeft hierbij een helpende hand toegestoken.
In 2005 werden er, in het kader van het “Grote Stedenbeleid” van de Unie, enkele gesprekken gevoerd.
In 2009 werd de gemeente weer vacant, daar ds. Kanis die vanaf 30 augustus 1992 onze gemeente had gediend, op 1 maart 2009 met emeritaat ging . Dit betekende niet dat hij voor onze gemeente verloren ging, integendeel, hij gaat ook nu nog zeer regelmatig voor in de diensten en heeft zich als adviseur van de raad tot in 2013 ingezet voor de gemeente. In de afscheidsdienst had ds. Kanis als thema “Ik schaam mij het Evangelie niet”, naar aanleiding van Romeinen 1:16. De boodschap van redding door het geloof in Jezus Christus moet vrijmoedig, zonder angst, blijmoedig, hoopvol – en gedreven door de Heilige Geest – gepredikt blijven worden!
In 2009 vond een eerste gesprek plaats met br. W.A. van der Hoek en br. D. Smink die een gezamenlijk afstudeerproject zouden uitvoeren, waarin zou worden ingegaan op de plaats van kerken en gemeenten in Rotterdam. Een direct uitvloeisel van de rapportage over dit project was het starten van gemeente stichtend werk in het Oude Noorden in 2012, terwijl op 1 september van dat jaar zr. M. van Meerendonk in de functie van gemeenteopbouwwerker haar werkzaamheden in onze gemeente begon. In oktober van het zelfde jaar werd ds. Sibbele Meindertsma als voorganger in bijzondere dienst van onze gemeente ingezegend. Hij werd afgestaan voor gemeente stichtend werk in het Oude Noorden en zou in samenwerking met “Urban Expression” en onder auspiciën van het Unietaakveld Missionaire Gemeente Ontwikkeling proberen contacten te leggen in de wijk.
Omdat er verschil van mening was over het aan kunnen blijven van zr. Van Meerendonk als gemeenteopbouwwerker, werd in 2013 een aantal gemeentevergaderingen belegd, onder leiding van een tweetal mensen uit de Unie, en werd uiteindelijk besloten dat zij niet zou kunnen blijven.
Daar de raad vanwege deze kwestie was afgetreden, werd er interim-raad gekozen en werd er besloten een interim-voorzitter "van buiten" aan te stellen. Gekozen werd voor br. J.F. de Leeuw uit Veenendaal.
Op 17 mei 2014 werd er een zogenaamde “heidag” gehouden ten huize van interim-(raads)voorzitter br. John de Leeuw. De onderlinge verbondenheid en de breed gedragen wens om met elkaar verder te gaan, gaven vertrouwen voor de toekomst!
Op 1 oktober van dat jaar startte het “kringenwerk”, teneinde het “basispastoraat” (= onderling pastoraat) te regelen en Bijbelstudie en gebed een grotere prioriteit te geven. Het meeleven met elkaar stond en staat hoog in het vaandel.
Vanaf 2015 kregen we steun van de Baptistengemeente Dordrecht in de personen van de broeders G. Strijbis en K. Kolbe en namen we officieel afscheid van onze interim-(raads)voorzitter br. John de Leeuw. In oktober 2015 werd besloten ds. Sibbele Meindertsma te beroepen als predikant en op zondag 6 december werd ds. Meindertsma, die al voorganger in bijzondere dienst was in onze gemeente, ook als “gewone” (parttime) voorganger bevestigd door onze oud-voorganger ds. Gerrit Kanis, in een bijzondere middagdienst.
In het begin van 2016 ging ons gemeenteblad “Centrumnieuws” op in de “Omgang”, het gemeenteblad van de Baptistengemeente Dordrecht.
In dit jaar werd ook besloten het “woningengedeelte” van ons gebouw te verkopen om met de opbrengst daarvan ons “kerkgebouw” te renoveren. De gemeente koos ervoor om te verkopen aan een investeerder, die het woningengedeelte zou renoveren en inrichten, waarbij de mogelijkheid zou bestaan om vanuit de gemeente een stichting te creëren, die de appartementen van de investeerder zou huren. Via die stichting zouden de appartementen weer worden verhuurd aan geïnteresseerden, die zich aan een soort intentieverklaring met betrekking tot de relatie met de gemeente zouden moeten houden en een soort woongemeenschap zullen vormen.
Per 1 november 2016 kreeg ds. Meindertsma een contract voor onbepaalde tijd. Hij is door de gemeente aangesteld voor 24 uur per week, maar is aan de Unie uitgeleend voor 12 uur per week voor het werk in het Oude Noorden.
Op 11 juli 2017 bestond de gemeente officieel 80 jaar. De viering daarvan werd echter uitgesteld tot na de verbouwing. In 2017 werden er enkele “prikkelarme diensten” gehouden.
Er werd in dit jaar ook een begin gemaakt met het vormen van de stichting voor de verhuur van de appartementen en een “klankbordgroep” gevormd voor de “selectie” van de bewoners.
Op 1 augustus was alles geregeld wat nodig was voor de verkoop van het “woningengedeelte” van het gebouw en vond de verkoop definitief plaats.
Op 28 januari 2018 hielden we de laatste dienst in het gebouw in oude staat aan de Proveniersstraat en de eerste zondag van februari was de eerste dienst in het gebouw De Weerhaan in de Gerard Scholtenstraat 128. Die maand begonnen we zelf met de sloop van het gebouw, die begin maart moest worden stilgelegd, omdat er vergunningen moesten worden aangevraagd. Eind mei werden die verstrekt, maar de sloop werd pas in juli vervolgd.
Op 9 maart 2018 werd de Stichting Woongemeenschap Proveniersstraat 52 officieel vastgelegd en de eerste bewoners van de appartementen tekenden op 6 juli het huurcontract.
Op 19 juli 2018 begon de aannemer met de renovatie van het kerkgebouw en 3 maart 2019 betrok de gemeente weer de Feisserkapel aan de Proveniersstraat. Een week later, 10 maart ’s middags, vond de officiële feestelijke heropening plaats.
Ds. Vegter schreef destijds in zijn besluit: “we kunnen afsluiten met een bemoedigend uitzicht, omdat we proberen te leven uit Gods mogelijkheden, waarvoor kruis en opstanding garant staan. Zo zullen we de moed niet verliezen”. En dat geldt nog steeds voor onze gemeente.